فهرست مطالب

نشریه علوم زمین
پیاپی 123 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عزیزالله تاج ور، محمدمهدی خطیب*، محمدحسین زرین کوب صفحات 1-14

    آمیزه افیولیتی شمال مکران در جنوب خاوری ایران و در بخش شمالی منشور برافزایشی مکران قرار دارد. در این پژوهش، عناصر ساختاری مکران شمالی مورد مطالعه قرار گرفته و الگوی دگرشکلی حاکم بر آمیزه افیولیتی شمال مکران تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، حداقل دو مرحله دگرشکلی در واحدهای سنگی آمیزه افیولیتی شمال مکران ثبت شده است. مرحله نخست که با توسعه ساختارهای کششی همراه بوده است، منجر به جایگیری دایک های ورقه ای در توالی پوسته ای سنگ کره ی اقیانوسی شده است. بازگرداندن هندسه این دایک ها به مراحل قبل از دگرشکلی، نمایانگر کشش در راستای SSW-NNE بوده و شرایط حاکم بر محیط اولیه ی شکل گیری آمیزه افیولیتی شمال مکران را نشان می دهد. مرحله دوم که در نتیجه ی همگرایی در منطقه و تحت تاثیر رژیم فشارشی یا ترافشارشی شکل گرفته ، با توسعه انواع گسل های راندگی و امتدادلغز، رانده شدن واحدهای سنگی بر روی یکدیگر و تکرار آنها به همراه چین خوردگی واحدهای رسوبی آشکار شده است. گسل های راندگی با روند WNW-ESE و شیب بین 20 تا 40 درجه به سمت NNE، مهمترین تاثیر را در سیمای فعلی آمیزه افیولیتی شمال مکران داشته و نمایانگر شرایط حاکم در زمان بسته شدن حوضه ی اقیانوسی و جایگیری سنگ کره ی اقیانوسی هستند.

    کلیدواژگان: تنش دیرین، گسلهای راندگی، آمیزه افیولیتی شمال مکران، جنوب خاور ایران
  • علی اسعدی، علی ایمن دوست، مهدی صرفی*، مهدی قانع عزآبادی صفحات 15-26
    سازند فهلیان با سن کرتاسه زیرین از مخازن نفتی مهم خلیج فارس است. در این مطالعه به منظور بررسی ویژگی های رخساره ای، محیط رسوب-گذاری، دیاژنز، چینه نگاری سکانسی و شناسایی فرآیندهای کنترل کننده کیفیت مخزنی، تلفیق نتایج حاصل از توصیف مغزه ها، پتروگرافی مقاطع نازک و داده های پتروفیزیکی استفاده شده است. 9 ریزرخساره شناسایی و در چهار کمربند رخساره ای لاگون، شول، ریف های پراکنده و بخش کم عمق دریای باز معرفی و در یک رمپ کربناته تفسیر گردید. فرآیندهای دیاژنزی مختلفی، رخساره های رسوبی را در سه محیط دریایی، جوی و تدفینی تحت تاثیر قرار داده اند. چهار سیستم منفذی اصلی شامل بین دانه ای، قالبی، حفره ای و ریز تخلخل در مخزن شناسایی شده است. از دیدگاه چینه نگاری سکانسی، سه سکانس رده سوم قابل انطباق در محدوده میدان، مشخص گردید. توسعه رخساره های گرینستونی و رودستون-فلوتستون های جلبکی مرتبط با زیرمحیط شول و ریف های پراکنده، نقش مهم را در توسعه زون های با کیفیت مخزنی بالا در میدان مورد مطالعه داشته اند. از دیدگاه تاثیر بر کیفیت مخزنی، فرآیندهای دیاژنزی می تواند در دو گروه 1- فرآیندهای با تاثیر مثبت شامل انحلال و شکستگی و   2- فرآیندهای با تاثیر منفی برکیفیت مخزنی شامل سیمانی شدن و تراکم طبقه بندی گردد. نتایج نشان داد که سازند فهلیان پیچیدگی زیادی در ویژگی های مخزنی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سازند فهلیان، خلیج فارس، رخساره، دیاژنز، کیفیت مخزنی
  • محمد شلالوند، محمدحسین آدابی*، افشین زهدی صفحات 27-42
    در این مطالعه، سازند تله زنگ به سن پالیوسن پسین در جنوب غرب کرمانشاه ازنظر خصوصیات ژیوشیمی عنصری وفرآیندهای دیاژنزی تاثیرگذار درطی تدفین موردبررسی قرارگرفته است. این سازند درتوالی مطالعه شده 282 متر ضخامت دارد که عمدتاازسنگ آهک های دریایی کم عمق به همراه میان لایه های مارن و دولومیت تشکیل شده است. مهمترین فرآیندهای دیاژنزی این سازند میکرایتی شدن، انواع تخلخل ها، سیمانی شدن، دولومیتی شدن و فشردگی می باشد. باتوجه به بافت سنگ وفراوانی ذرات اسکلتی ناپایدار (جلبک سبز و دوکفه ای)، تخلخل و سیمانی شدن بیشترین سهم را در بین فرآیندهای دیاژنزی شناسایی شده دارند. مطالعات میکروسکوپی وژیوشیمیایی نشان می دهد که این فرآیندها درمراحل ایوژنز و مزوژنز ابتدایی و درمحیط های دریایی، متایوریک و تدفینی کم عمق انجام شده اند. شواهد نشان می دهدکه کربنات های سازند تله زنگ تدفین عمیق را بعداز ته نشست درطی دیاژنز تحمل نکرده اند. سیالاتی که درطی تدفین بخش های زیرین این سازندرا تحت تاثیر قرار داده است عمدتا ماهیتی دریایی داشته وبه سمت بالای توالی علاوه بر آب دریا به میزان کمتر سیالات متایوریک نیز در طی دیاژنز، کربنات های دریایی سازند تله زنگ را تحت تاثیر قرارداده است. بالا بودن نسبت استرانسیوم به منگنز (میانگین5/27) و نسبت استرانسیوم به کلسیم (میانگین61/1) و همچنین مقادیر پایین آهن (میانگین 78 پی پی ام) ومنگنز (میانگین 27 پی پی ام) بیانگر سیستم دیاژنتیکی بسته با تبادل آب به سنگ پایین برای کربنات های سازند تله زنگ است که این مقدار دربخش های بالایی توالی به طور نسبی افزایش می یابد. دلیل این افزایش می تواندبه تاثیرسیالات متایوریک باتوجه به حضورناپیوستگی فرسایشی بزرگ مقیاسی باشد که در راس سازند تله زنگ و درزیر ماسه سنگ ها و کنگلومراهای قرمزرنگ سازندکشکان قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، دیاژنز، سازند تله زنگ، تدفین کم عمق، کرمانشاه
  • علیرضا زراسوندی، محمدعلی علی آبادی، محسن رضایی*، هوشنگ پورکاسب صفحات 43-56

    کانسار محمدآباد دلیجان در استان مرکزی و از نظر پهنه های ساختاری ایران، در پهنه ارومیه- دختر قرار دارد .کانه زایی چینه کران آهن- مس به صورت برشی، رگه ای، توده ای، لایه ای و ریزلایه ای و شامل کانه های اصلی هماتیت، پیریت، کالکوپیریت و مگنتیت در واحدهای آتشفشانی- رسوبی ایوسن زیرین دیده می شود.مقادیر، نسبت ها و نمودارهای مختلف عناصر کمیاب و عناصرخاکی کمیاب نشان از کانه زایی گرمابی با غلبه سیالات ماگمایی دارد. مقادیر δ34S کانی های سولفیدی (‰ 51/1+ _ 76/2-) حاکی از منشاء ماگمایی گوگرد می باشد. مقادیر δ13C (میانگین ‰ 61/3-)،δ18O (میانگین ‰ 946/12)، و نمودارهای مربوطه نمایانگر منشاء ماگمایی کربن، گرمابی بودن کلسیت و وجود سیال کانه زای عمدتا ماگمایی می باشد.با توجه به شواهد بالا و قرارگیری منطقه در یک رژیم کششی منطبق بر جایگاه لبه باختری کمان ماگمایی ارومیه- دختر طی ایوسن زیرین و احتمال زیاد وجود توده ماگمایی در اعماق منطقه که علاوه بر دارا بودن پتانسیل بالای کانه زایی آهن و مس و تامین کننده گوگرد نقش یک موتور گرمایی را برای انتقال سیالات کانه زا به بستر دریا داشته است، یک رخداد بروندمی-گرمابی را برای تشکیل این کانسار در واحدهای رسوبی- آتشفشانی ایوسن منطقه پیشنهاد می شود

    کلیدواژگان: محمد آباد، ارومیه دختر، کانه زایی آهن- مس، ایزوتوپ های پایدار کربن -اکسیژن-گوگرد، فرآیندهای بروندمی
  • اسماعیل فرحزادی، احمد علوی*، محمدرضا قاسمی، شهرام شرکتی صفحات 57-72

    شناخت تاریخچه برخاستگی و چین خوردگی در یک ناحیه،کمک شایانی به درک تاریخچه زایش، مهاجرت و به تله افتادگی هیدروکربن و کاهش ریسک حفاری اکتشافی در آن منطقه دارد. مدل سازی گرمایی در امتداد برش ساختاری، به درک این تاریخچه و برنامه ریز ی های بعدی جهت اکتشاف منابع جدید،کمک فراوانی خواهد نمود. در این مقاله بااستفاده از خطوط لرزه ای بازتابی سه بعدی و نقشه های زمین شناسی، یک برش ناحیه ای ترازمند ترسیم و به صورت چند مرحله ‎ای بازسازی شد و با استفاده از آن و مدل گرمایی تولید شده با کمک داده های انعکاس ویترینایت وآپاتیت فیشن ترک، تاریخچه فرایش و فرسایش ناحیه ای بررسی گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه نهشته های پالیوزوییک برخلاف سری هرمز، از زاگرس بلند تا دشت آبادان ضخامت نزدیک به هم دارند که نشان دهنده این واقعیت است که در زمان پالیوزوییک رخدادهای زمین ساختی - رسوبی درسراسر ناحیه یکسان بوده است.داده های آپاتیت فیشن ترک زمان سرد شدگی سنگ ها را دربازه زمانی الیگوسن پایانی تا میوسن میانی و بین 14تا 24میلیون سال نشان می دهد. بر اساس نمودار های تدفین، فرایش پی سنگ از زاگرس بلند به سمت دشت آبادان روندی کاهشی دارد که حاکی از آن است که پی سنگ در بخش شمالی برش ساختاری، زودتر از بخش جنوبی در دگرشکلی درگیر شده است و این درگیری بر تشکیل ساختارها، تغییر رخساره های رسوبی و الگوی فرسایش ناحیه ای موثر بوده است.

    کلیدواژگان: برش ساختاری عرضی، انعکاس ویترینایت، آپاتیت فیشن ترک، مدل گرمایی، گسل های پی سنگی
  • علیرضا الماسی*، قاسم نباتیان، امیر مهدوی، چیولی لی صفحات 73-88
    ذخایر مس پورفیری ماهرآباد و خوپیک در ایوسن بالایی (39-37 میلیون سال) در بلوک لوت رخ داده اند. همه آنها با سنگ های حدواسط (غالبا مونزونیت) همراه اند. ذخایر پورفیری رابطه نزدیکی با ماگماهای اکسیدان دارند. فوگاسیته اکسیژن (fO2) یک فاکتور کلیدی کنترل کننده تشکیل ذخایر مس پورفیری است. ترکیبات عنصر اصلی و عناصر کمیاب دانه های زیرکن مربوط به چند توده مونزونیت کانه دار در اندیس های مس پورفیری ماهرآباد و خوپیک اندازه گیری شد. دانه های زیرکن نسبت های Ce4+/Ce3+ متوسط تا کم با بازه ای از 19 تا 610 و میانگین 155 نشان می دهند. مقادیر میانگین فوگاسیته اکسیژن (logfO2) ماگماهای کانه دار ماهرآباد و خوپیک، بازه 2/3-FMQ ∆ تا 3/1-FMQ ∆ با میانگین 2/2-FMQ ∆، دلالت بر تشکیل در شرایط اکسیداسیونی متوسط (بین بافرهای Ni-NiO (NNO) و فایالیت- مگنتیت-کوارتز (FMQ)، اما زیر بافر مگنتیت-هماتیت(HM)، که نشان دهنده شرایط فرااکسایش است،) دارد، که برای تشکیل ذخایر پورفیری ایده آل نیست. این حالت با ژیوشیمی و داده های ایزوتوپی استرانسیوم سنگ کل، و با عدم رخداد کانی های فوق اکسیدان مانند هماتیت و ویژگی آداکیتی ضعیف سنگ های هر دو ذخیره که بدلیل فاکتورهای دخیل در منشا ماگما مانند نوع سنگ و درصد ذوب بخشی (احتمالا پریدوتیت با میزان دخالت کم تیغه فرورانش) است، حمایت می شود.
    کلیدواژگان: فوگاسیته اکسیژن، مس پورفیری، ماهرآباد، خوپیک
  • محمدامیر علیمی* صفحات 89-102

    پهنه برشی بهلگرد در حاشیه شمالی کوهستان باقران، توسط گسل‎های جنوب بیرجند و بهلگرد فلیش‎های ایوسن را از توالی افیولیتی کرتاسه و رسوبات کواترنری جدا می کند. در ارزیابی دگرشکلی این پهنه، از آرایه های رگه ای سیگموییدال به‏عنوان نشانگرهای واتنش استفاده شده ‎است. بر پایه هندسه این آرایه ها، معادلات ریاضی و نمودارهای R-θ' فراسنج های واتنش برآورد شدند. میانگین مقادیر واتنش برشی (γ)، تغییرحجم (∆) و همگرایی در عرض پهنه (K) به ترتیب 45/0، 26/0- و 85/0 می باشند. ترسیم بیضی های واتنش در نمودار لگاریتمی Flinn در محدوده پهن شدگی قرار گرفته‎اند که گویای عملکرد همزمان برش ساده و تراکم در منطقه است و کاهش حجم تا 30% را نشان می دهند. همچنین در پهنه برشی بهلگرد مقدار °45>'θ و کلیواژها در جهت عمود بر بازشدگی رگه ها ایجاد شده اند که با ویژگی های الگوی برش ساده تراکمی مطابقت دارند. فراسنج های واتنش افقی در الگوی ترافشارشی مقادیر مشابهی با الگوی برش ساده تراکمی دارند. برپایه فراسنج همگرایی محاسبه شده (39/0)، پهنه برشی بهلگرد در رده پهنه‎های با درجه همگرایی کم قرار می گیرد که مقدارکوتاه شدگی در آن 21% برآورد می‎شود. روند محور ISA1 در الگوی ترافشارشی N138 است که هم راستا با جهت‎گیری محور چین بوشاد می باشد همچنین این الگو در تحلیل ساختارهای کوچک مقیاس در منطقه الگویی موفق است.

    کلیدواژگان: پهنه برشی، واتنش، رگه، ترافشارش
  • نگار کبودمهری، حسین کوهستانی*، میرعلی اصغر مختاری، افشین زهدی صفحات 103-118

    رخداد معدنی تریان در پهنه ایران مرکزی و در فاصله 120 کیلومتری شمال باختر زنجان قرار دارد. کانه‎زایی سرب و روی در این رخداد معدنی به صورت لامینه ای و عدسی شکل هم روند با لایه بندی واحدهای ماسه‎سنگی خاکستری رنگ سازند قرمز بالایی رخ داده است. کانه زایی اغلب در اطراف و درون قطعات فسیل های گیاهی رخ داده و دارای بافت های دانه پراکنده، جانشینی، شبه لامینه ای، سیمان بین دانه ای، فرامبوییدال و رگه- رگچه ای می باشد. افق ماسه سنگی کانه دار در تریان حدود 350 متر درازا و 1 متر پهنا داشته و دارای سه پهنه‎ قرمز اکسیدان، پهنه شسته شده و پهنه احیایی کانه دار است. گالن، اسفالریت، پیریت و آرسنوپیریت کانی‎شناسی اصلی ماده معدنی را در رخداد معدنی تریان‎ تشکیل می‏دهند. سروزیت و گوتیت در اثر فرایندهای برون زاد و هوازدگی تشکیل شده اند. مقایسه الگوی عناصر کمیاب و کمیاب خاکی در نمونه های کانه دار و ماسه سنگ های بدون کانه زایی بیانگر تهی شدگی در میزان این عناصر در نمونه های کانه دار است. با توجه به ویژگی هایی مانند محیط تکتونیکی، محیط تشکیل، سنگ میزبان، وجود بقایای فسیل های گیاهی، ژیومتری، بافت و کانی شناسی ماده معدنی و دگرسانی، رخداد معدنی تریان در دسته کانسارهای مس با میزبان رسوبی تیپ Redbed قرار گرفته و قابل مقایسه با دیگر کانسارهای مس و سرب- روی تیپ Redbed در محور آوج- زنجان- تبریز- خوی است.

    کلیدواژگان: کانه زایی سرب و روی، تیپ Redbed، سازند قرمز بالایی، تریان، زنجان
  • هادی محمدیان*، وارطان سیمونز، کمال سیاه چشم صفحات 119-136

    محدوده ساریخانلو در شمال غرب مشگین شهر قرار دارد. واحد های آذرین منطقه شامل توالی های آذرآواری پالیوسن-ایوسن و واحد های آتشفشانی آندزیت-بازالتی است. واحد های سنگی منطقه سرشت کالک آلکالن پتاسیم بالا تا شوشونیتی و ماهیت متاآلومینوس دارند، که در موقعیت تکتونیکی بالا آمدگی پس از برخورد تشکیل شده اند. فعالیت سیستم گرمابی در این منطقه منجر به تشکیل رگه ها و کلاهک های سیلیسی و انواع دگرسانی های پروپیلیتیک، فیلیک، سیلیسی و آرژیلیک (شامل حد واسط و پیشرفته) شده است. کانه های فلزی تشکیل شده در کانسار ساریخانلو شامل پیریت، طلای آزاد، آرسنوپیریت و انواع اکسید-های آهن و به مقدار جزیی مالاکیت است که طی چهار مرحله کانه زایی تشکیل شده اند. عیار طلا در بیشتر نمونه های سطحی این کانسار در حد ppb650-300 می باشد که به شکل طلای آزاد همرشد با پیریت یا در پیریت های نسل دوم میزبانی می شود. مطالعات میانبارهای سیال نشان داد که دمای همگن شدن در رگه های سیلیسی بین oC 175 تا 355 است که با توجه به فشار پایین میانبارهای سیال (اغلب کمتر از40 بار) می تواند نشانگر دمای به دام افتادن سیال باشد. شوری میانبارهای سیال بین 2/0 تا 3 درصد وزنی معادل نمک طعام است. شرایط فیزیکوشیمیایی سیال کانه زا و مجموعه کانی های دگرسانی و سنگ میزبان آتشفشانی نشانگر شباهت کانسار ساریخانلو با کانسارهای اپی ترمال سولفیداسیون پایین می باشد.

    کلیدواژگان: ساریخانلو، دگرسانی گرمابی، اپی ترمال، میانبار سیال
  • بابک سامانی*، سجاد زارعی، عاطفه قنبری صفحات 137-148
    روش الگوریتم پنجره مجزا به عنوان یک روش موثر در استخراج دمای سطح زمین محسوب می شود. نتایج الگوی حرارتی نشان می دهد که در حالت کلی دمای سطحی گنبد نمکی گچ در مقایسه با گنبد نمکی سیاه طاق از درجه حرارت بیشتری برخوردار است. از لحاظ ساختاری بالاتر بودن دمای گنبد نمکی گچ را می توان احتمالا در ارتباط با ریشه دار بودن این گنبد نمکی و ارتباط آن با ستون نمکی پی سنگی دانست. در حالی که دمای پایین تر گنبد نمکی سیاه طاق می تواند ناشی از عدم ارتباط گنبد نمکی با منبع نمکی سری هرمز باشد. نقشه های آنومالی حرارتی نشان دهنده الگوهای حرارتی متفاوت در این گنبدهای نمکی می باشد. الگوی مکانی آنومالی حرارتی در گنبد نمکی سیاه طاق نشان دهنده یک روند خطی در بخش شرقی آن می باشد. این الگوی حرارتی خطی در گنبد نمکی سیاه طاق را می توان در ارتباط با تابش صبحگاهی خورشید به دامنه شرقی این نمکشار دانست. با توجه به نقشه LST حاصله، بیشترین دما در گنبد نمکی گچ 41.87 درجه سانتی ‍گراد و در گنبد نمکی سیاه طاق 36.7 درجه سانتی گراد می باشد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، الگوریتم پنجره مجزا، گنبد نمکی، شهرستان لار، آنومالی حرارتی
|
  • Azizollah Tajvar, Mohammadmahdi Khatib *, Mohammadhosein Zarrinkoub Pages 1-14

    The north Makran ophiolite mélange, is located on the northern part of Makran accretionary wedge, southeast of Iran. In this study, we investigate geometry and kinematic properties of structural elements, and analyze the deformation style of the north Makran ophiolite mélange. Based on the results, at least, two stages of deformation were identified in north Makran ophiolite mélange. The first stage, which was accompanied by the development of extension structures, led to the formation of sheeted dykes in crust sequence of oceanic lithosphere. By restoration of these dykes to pre-deformation states, we assigned a SSW-NNE extensional regime that illustrates initial geometry of north Makran ophiolite mélange formed. The second stage, which was formed because of convergence in a compressional or transpressional regime, has been characterized by the development of various types of thrust and strike-slip faults, thrusting of rock units on top of each other and their duplication, and folding of sediment rocks. WNW-ESE thrust faults with 20 to 40 degrees dip toward NNE have the most important influence on current features of the north Makran ophiolite mélange, they reflect the conditions and process that the oceanic basin closed and oceanic lithosphere emplaced.

    Keywords: Paleostress, Thrust faults', North Makran ophiolite mélange', Southeast of Iran
  • Ali Asaadi, Ali Imandoust, Mehdi Sarfi *, Mehdi Ghane Ezabadi Pages 15-26
    The Lower Cretaceous Fahliyan Formation is one of the main oil reservoirs in the Persian Gulf. In this study, for investigating facies characteristics, depositional environment, diagenetic features, sequence stratigraphy and describing factors controlling reservoir quality, the integration of the results from core description, petrographic studies, and petrophysical data was utilized. Nine main facies were recognized and grouped in four facies belts of lagoon, shoal, patch reef and shallow open marine, indicating deposition of the formation in a carbonate ramp platform. Various diagenetic processes that influenced facies, occurred in marine, meteoric, and burial diagenetic realms. Four main pore types have been identified in the reservoir that include interparticle, moldic, vuggy, and microporosity. From the sequence stratigraphy point of view, three third-order sequences which are correlatable within the Fahliyan Formation were identified. The development of grainstone and algal rudstone/floatstone in shoal/ patch reef sub-environment played an important role in developing the high reservoir. In view of their controls on reservoir quality and pore system, diagenetic features can be categorized into two classes: (1) diagenetic processes enhancing reservoir quality that include dissolution and fracturing, and (2) diagenetic processes reducing reservoir quality that include cementation and compaction.
    Keywords: Fahliyan formation, Persian Gulf, Facies, Diagenesis, Reservoir quality
  • Mohammad Shalalvand, Mohammad Adabi *, Afshin Zohdi Pages 27-42
    In this study, the Late Paleocene Taleh Zang Formation in the southwest of Kermanshah hasbeeninvestigatedfor elemental geochemistry and effective diagenetic processes during burial. The thickness of the studied section is 282 meters that mainly composed of shallow marine limestones with interbedded of marl and dolomite. The main diagenetic processes affecting the TalehZangFormation include micritization, various types of porosity, cementation, dolomitization and compaction. Due to the texture and the abundance of unstable skeletal particles (green algae and bivalve), porosity and cementation aremorecommon among the identified processes. Microscopic and geochemical studies have shown that these processes have taken place in eogenesis and early mesogenesis stages in marine, meteoric and shallow burial environments. Evidences indicate that the carbonates of the TalehZangFormation didnot tolerate deep burial after the deposition during diagenesis. Fluids that affected the lower parts of the formation during burial were mainly marine. Moreover, tothetop ofthe sequence in addition to seawater less meteoric fluids have affected the marine carbonates of the Taleh Zang Formation during diagenesis. The high amounts of Sr/Mn (mean27/51) and Sr/Ca (mean 1/61) and also low Mn (mean 27ppm) and Fe (mean 78ppm) values indicate close digenetic system with low water/rock interaction for the carbonate samples of the TalehZangFormation.
    Keywords: Geochemistry, Diagenesis, Taleh Zang Formation, Shallow burial, Kermanshah
  • AliReza Zarasvandi, MohammadAli Ali Abadi, Mohsen Rezaei *, Houshang Pourkaseb Pages 43-56

    The Mohammadabad deposit is located in vicinity of Delijan in central province and in terms of structural zones of Iran,in the Uremia dokhtar zone. Stratabound Fe-Ce mineralization in brecciated, vein, massive, layered and laminar forms, consists ore minerals such as hematite, pyrite, chalcopyrite and magnetite ,is seen in lower Eocene volcano sedimentary unites. Amounts , ratios and diagrams of trace elements and rare earth elements show hydrothermal mineralization with the predominance of magmatic fluids. The values of δ34SCDT of sulfide minerals (-2.76 to1.51 ‰) and suggest the magmatic source for sulfur or mineralizing fluid with magmatic sulfur. The values of δ13C (mean 3.61 ‰), δ18O(mean12.946‰) related diagrams show a magmatic source for carbon, hydrothermal genesis for calcite and a mineralizing fluid dominantly magmatic source. above evidences,وthe location of the region in tensile tectonic regime in western edge position of uremia dokhtar magmatic arc during the Eocene and presence of magmatic mass in the depths of the region with high potential for iron and copper mineralization , sulfur supply ,also has played role of a heat engine to circulating and transfer of mineralizing fluids to the sea bed. Offers exhalative-hydrothermal processes model for deposit genesis in Eocene volcano sedimentary units

    Keywords: Mohammadabad, Urumieh-Dokhtar magmatic arc, Fe-Cu mineralization, S-O-C stable isotopes, exhalative process
  • Esmail Farahzadi, Seyed Ahmad Alavi *, MohammadReza Ghassemi, Shahram Sherkati Pages 57-72

    Understanding the history of uplift and folding in an area helps inferring the history of hydrocarbon genesis,‌migration ‌and trapping and reducing exploratory drilling risks.‌Thermal model along with structural cross sections help understanding of this history and future plannings for new exploration. In this paper we have used 3Dseismic reflective lines and geological maps to construct a regional balanced cross section and restore it in several stages. Combining of this cross section and a thermal model produced using vitrinite reflectance and apatite fission track, the history of exhumation and regional erosion is evaluated. Based on the results,‌‌unlike the Hormuz Series,‌the thickness of the Paleozoic sequence is equal throughout the region. This shows that the sedimentary-tectonic events have been the same in this period. The apatite fission track data indicate that the average time of rocks cooling is between14and24 million years ago (Late Oligocene-Middle Miocene).‌‌Based on the burial history graph, exhumation rate of the basement decrease from High Zagros to Abadan plain that show the basement in the northern part is involved in deformation earlier than in the southern part of the region. This involvement has affected the formation of structure,‌change of the sedimentary facies and the regional erosion pattern.

    Keywords: Structural cross section, Vitrinite Reflectance, Apatite fission track, Thermal model, Basement Faults
  • Almasi Alireza *, Ghasem Nabatian, Amir Mahdavi, Qiuli Li Pages 73-88
    The Maher abad and Khopik porphyry Cu deposits occurred in the Upper Eocene (39-37 Ma) in Lut block. All of them associated with intermediate (mostly monzonite) rocks. Porphyry deposits are closely associated with oxidized magmas. Oxygen fugacity (fO2) is a key factor that controls the formation of porphyry Cu deposits. The composition of the major and trace elements of zircon grains related to several ore-bearing monzonite were measured in Maher abad and Khopik porphyry copper indices. Zircon grains show moderate to low Ce4+/Ce3+ with a range of 19 to 610 and an average of 155. The average of oxygen fugacity (logfO2) values of Meher abad and Khopik ore-bearing magmas, range ∆FMQ -3.2 to MFMQ -1.3 with mean ∆FMQ -2.2, indicate formation under moderate oxidation conditions (between Ni-NiO (NNO) and Faylite magnetite-quartz (FMQ) buffers, but magnetite-hematite (HM) buffer, which ), which is not ideal for the formation of porphyry deposits. This is supported by whole-rock and Sr-isotopic data, and absence of high oxidation minerals such as hematite, and the poor adakitic charactristic of rocks in both deposits, which are due to factors involved in magma origin such as rock type and partial melting rate (possibly peridotite with low participation of slab).
    Keywords: Oxygen fugacity, Cu porphyry, Maher abad, Khopik
  • Mohammadamir Alimi * Pages 89-102

    The Bahlgerd shear zone in the northern margin of Bagheran Mountain is separated Eocene flysch from the Cretaceous ophiolite sequence and Quaternary sediments by southern Birjand and Bahlgerd faults. In the deformation evaluation , sigmoidal array arrays located in sandstone units have been used as strain markers. Based on the geometry of these arrays, the mathematical equations and R-θ' diagrams of the strain parameters were estimated. The mean values of shear strain (γ), volume change (∆) and convergence across the zone (K) are 0.45, -0.26 and 0.85, respectively. The plotting strain ellipses on the logarithmic Flinn diagram are in the field of flattening, which indicates the simultaneous simple shear and compaction in the region and show a volume reduction of up to 30%. Also, in the Bahlgerd shear zone, the value of θ'> 45 ° and cleavages are created in the direction perpendicular to the opening of the veins, which conforms to the characteristics of the compactional simple shear model. The horizontal strain parameters in the transpression model have similar values the compactional simple shear model. Based on the calculated convergence parameter (0.39), Behlgard shear zone is in the category of slightly convergence zones in which the amount of shortening

    Keywords: Shear zone, Strain, Vein, Transpression
  • Negar Kaboudmehri, Hossein Kouhestani *, MirAliAsghar Mokhtari, Afshin Zohdi Pages 103-118

    The Toryan occurrence is located in the Central Iran zone, 120 km northwest of Zanjan. Pb–Zn mineralization at Toryan occurred as laminated and lens-shaped parallel to lamination of grey sandstone units of the Upper Red Formation. Mineralization often formed around and within the fragments of the plant fossils, and shows disseminated, replacement, solution seems, intergranoular cement, framboidal, and vein-veinlet textures. At Toryan, ore horizon has 1 m thickness and approximately 350 m length and contains three zones include the red oxidized zone, the bleached zone and the mineralized reduced zone. Galena, sphalerite, pyrite and arsenopyrite are the main ore minerals at Toryan occurrence. Cerussite and goethite are formed during supergene and wethering processes. Comparison of trace elements and REE patterns of barren red and grey host sandstones and mineralized samples indicate that mineralized samples show lower concentrations of trace elements and REE. Based on tectonic setting, sedimentary environment, host rock, presence of plant fossils, geometry, ore texture and mineralogy and alteration, Toryan occurrence can be classified as sediment-hosted Cu deposits of Redbed type, and is comparable with another Redbed type of Cu and Pb–Zn deposits in the Avaj-Zanjan-Tabriz-Khoy belt.

    Keywords: Pb–Zn mineralization, Redbed type, Upper Red formation, Toryan, Zanjan
  • Hadi Mohammadian *, Vartan Simmonds, Kamal Siahcheshm Pages 119-136

    The Sarikhanloo area is located within the Qaradagh metallogenic zone in northwest Meshgin Shahr. Igneous rocks cropped out in this area include successions of Paleocene-Eocene pyroclastic rocks (tuff and andesitic-dacitic lavas with intercalations of ignimbrite) and basaltic andesite lava flows. Igneous rocks show high-K calc-alkaline to shoshonitic nature and are mainly metaluminous, formed in a post-collisional uplift tectonic setting. Hydrothermal activities in this area brought about formation of vast silicic veins and caps, along with silicic, propylitic, phyllic (non-pervasive) and intermediate argillic alterations around the veins, as well as intermediate to advanced argillic alteration halos at the margins of silicic caps. Ore minerals in the silicic veins includes pyrite, arsenopyrite and Fe-oxides, accompanied by minor malachite, formed during four mineralization stages. Fluid inclusion studies indicate that the homogenization temperature of fluid inclusions ranges from 175 to 355 °C, considering the low pressure of fluid inclusions (≤ 0-40 bars), can signify the fluid temperature at the time of entrapment. The estimated salinity values are between 0.2 and 3 wt% NaCleq.

    Keywords: Sarikhanloo, Hydrothermal alteration, Epithermal, Fluid inclusion
  • Babak Samani *, Sajad Zareie, Atefeh Ghanbari Pages 137-148
    Split-window algorithm is the effective method for determination of land surface temperature. The results of temperature pattern show that the Gach salt dome has a higher temperature than the Siah Tagh salt dome. From a structural point of veiw, the higher temperature of the Gach salt dome can be related to the rooting of this dome and its relationship with the basement salt column. While the lower temperature of the Siah Tagh salt dome can be due to the lack of connection between the salt dome and the salt source of Hormuz Series. Temperature anomaly maps show the different temperature pattern in these two salt domes. Spatial pattern of temperature anomaly in the Siah Tagh dome show the linear trend in the eastern part of the dome. This temperature linear pattern in the Siah Tagh dome probably is related to the morning sunshine in the eastern slope of this dome. According to the resulting LST map, the highest temperature in the Gach salt dome is 41.87 °C and 36.7 °C in the Siah Tagh salt dome.
    Keywords: Land surface Temperature, Split-window algorithm, Salt dome, Lar City, temperature anomaly